Woord van de dag: publieksverdunning

We stelden de vraag al in onze allereerste blog: hoeveel festivals zijn er in Den Haag? Wie het weet, mag het zeggen. Nee, echt, we willen het heel graag weten, want wij raken zelfs steeds de tel kwijt. Zijn er niet gewoon te veel festivals in Den Haag? De Adviescommissie Kunst & Cultuur heeft er zelfs een woord voor bedacht.

We hebben het geprobeerd, maar moesten huilend constateren dat we gefaald hadden. De missie was onmogelijk, zelfs Tom Cruise zou het niet weten. De oorzaak van onze faalhazerij? We gingen turven hoeveel festivals er eigenlijk zijn in Den Haag. Het is ons niet gelukt. Het zijn er gewoon te veel. Dit eindeloze circus begint al in maart en vanaf dan kun je nog geen hoek om in Den Haag of er staat weer een buitenpodium opgesteld. Wie zit er eigenlijk te wachten op al die festivals?

Epicentrum van deze overvloedige festivalleritis is de Grote Markt. Die plek moet je dit weekend vermijden als je Sniester wilt ontlopen. Een serieus hipsterfestival dat niet zou misstaan in Amsterdam, met een heuse ‘food yard’. We weten eerlijk gezegd niet wat dat betekent, maar we vermoeden dat ze daar hun neus ophalen voor een patatje en een oud-Haagsche bamischijf. De lachende derden zijn natuurlijk de kroegbazen van de Grote Markt. Zij mogen met gemeentesubsidie (publiekprivate samenwerking, ahum) dit soort feestjes organiseren.

Met je caravan naar Parkpop

Den Haag stond vroeger natuurlijk bekend om Parkpop, een stoer popfestival in het Zuiderpark waar de wietdampen okselhoog over de velden zweefden. In 2015 is Frans Bauer één van de headliners. Tros Muziekfeest in het Park. En moeten we dan nog beginnen over het Pinkpop Classic van Den Haag? Met Duran Duran, een ABBA tribute band en K’s Choice kunnen alle veertigers en vijftigers zich weer even jong voelen. Wij van dbrmnn gunnen ieder hun feestje, maar dit draagt niet echt bij aan de rock ‘n roll-sfeer van Den Haag en het imago van Parkpop.

Te veel van het goeie

Dbrmnn stelt dat er te veel festivals zijn in een stad als Den Haag (oh ja, hadden we al gezegd). Dit weekend alleen al zijn er drie festivals. Dat slaat echt nergens op in een stad met minder dan een miljoen inwoners. We staan hier overigens niet alleen in. Ook de gemeente Den Haag heeft in het Kunstenplan aangegeven dat er wellicht wat teveel festivals zijn. De Adviescomissie vond er zelfs een nieuw scrabblewoord voor uit: publieksverdunning. Daar komt bij dat nogal veel festivals in dezelfde vijver vissen qua bands en publiek, dus waar zit de toegevoegde waarde van de festivals die soms zelfs in hetzelfde weekend plaatsvinden? En dan hebben we het, afgezien van Parkpop, nog niet eens gehad over de soms droevigstemmende programmering. Het Escamp Festival bijvoorbeeld, waarom zou iemand daar nou naar toe willen?

Begrijp ons niet verkeerd: iedereen mag natuurlijk net zoveel festivals organiseren as he damn well pleases, maar wij vragen ons af of Den Haag als popstad gebaat is bij deze doorgeslagen festivallisering.

NB: ons gemekker over Kaderock ten spijt (tjemig, alwéér The Clarks?) willen we wel dikke kudo’s geven voor Musicon en hun Metalcon, het enige festival sinds tijden dat niet lijkt op al die andere festivals waar je heen kunt in Den Haag. Musicon heeft bij de vorige subsidieronde het deksel op de neus gehad van de gemeente Den Haag, maar ze laten zich niet kisten, en terecht. Ga zo door! Alleen de gemeente Den Haag nog even overtuigen.

 

5 gedachtes over “Woord van de dag: publieksverdunning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s