Het nieuwe Plein Open: meer subsidie voor het HPC (en dat is juist goed!)

Plein Open komt terug, maar dit jaar niet met de standaard HPC- en Homebass-acts. Nee, Plein Open Goes Bazart en dat betekent Een Ander Haags Geluid op het Spui. Hiermee sorteert het Haagse Popcentrum alvast voor op de nieuwe subsidieronde van de gemeente Den Haag (die zo trouwens zijn eigen rommel opruimt). Dbrmnn hoopt dat het HPC hiermee in de toekomst meer subsidie gaat krijgen.

Plein Open wordt een stuk minder toegankelijk, muzikaal dan. Het zal voor de doorsnee Hagenezer muziekliefhebber even slikken zijn, maar onder de noemer Plein Open Goes Bazart worden we vergast op de betere herrie zoals we die vroeger in dat paarse hol aan de Loosduinsekade al konden horen.

Bazart leeft weer/nog!

In de vorige subsidieronde van de gemeente Den Haag moest Bazart echter deels wieberen. Pand dicht, en de naam en de programmering kwamen bij het Haags Popcentrum onder dak. Het begin van het einde, zou je zeggen. Het HPC-café ligt nog veel verder uit het centrum dan het Bazart-pand. Maar zie daar: Bazart maakt een daverende terugkeer op Plein Open, midden in de stad. Onze staart kwispelt van goedkeuring want mainstreamfestivals hebben we al genoeg in de stad.

Wat Bazart betreft, heeft de gemeente Den Haag natuurlijk boter op het hoofd. In de vorige ronde werd Bazart nog de nek half omgedraaid, maar wat lezen we nu in het Beleidskader Kunst en Cultuur 2017-2020 (PDF-alert)? ‘Ook op het gebied van alternatieve en experimentele popmuziek heeft Den Haag een sterke reputatie. Het live-circuit van cafés en undergroundlocaties waar deze popscene gedijt, staat echter onder druk en heeft versterking nodig’. Ja, dat dunkt ons ook wel. Eerst Bazart met het badwater weggooien, en nu gaan piepen? We hopen daarom dat Joris Wijsmuller (geen familie van Tarzan) Bazart weer kan bevrijden uit de klauwen van het Haags Popcentrum.

Meer gratis geld voor HPC!

Met Plein Open Goes Bazart laat het HPC zien dat ze vooraan willen staan bij het verdelen van de subsidiepoet. Voor de volgende subsidieperiode ‘streeft de gemeente naar ruimte voor nieuwe (kwetsbare) programmering’ aldus het Beleidskader. Met Plein Open Goes Bazart kan het HPC bij hun subsidieaanvraag alvast goede sier maken.

Niet dat we daar een mening over hebben. HPC draait nou eenmaal op een infuus van collectieve knaken, dus ze zouden wel gek zijn als ze het niet zouden doen. Dbrmnn is echter benieuwd hoe succesvol het HPC de volgende subsidieronde doorkomt. Op dit moment ontvangt het HPC zo’n 1% (en dus niet 0,1%,dank Olax!) van het totale Haagse subsidiebudget voor kunst en cultuur. Dit is overigens zonder de losse subsidie voor Bazart (die wel bij HPC in de boeken staat) en incidentele subsidies voor festivals en andere projecten.

“Maar dbrmnn, dat is toch hartstikke goed? Jullie zijn toch vies van HPC en subsidie?” Nou nee, niet principieel tenminste. Maar juist omdat het HPC relatief weinig subsidie krijgt, vinden we dat ze maar weinig potten weten te breken als zelfverklaard pleitbezorger van de Haagse popscene. Te weinig subsidie? Ja, want als het HPC werkelijk succesvol opkomt voor de Haagse popscene, weten ze de gemeente hiervan te overtuigen en zorgen ze ervoor dat ze een groter stuk van de taart krijgen. We hopen dan ook van harte dan het HPC voor de periode 2017-2020 meer geld binnen weet te slepen van de gemeente Den Haag. Dan kijken wij van dbrmnn wel kritisch of het geld ook daadwerkelijk fatsoenlijk besteed wordt.

PS. We hadden graag willen schrijven over het Platform voor Alternatieve pomuziek in Den Haag. De mensen achter Bazart (en dus HPC) zijn zo’n platform aan het optuigen. Wordt dit een extra aanvrager voor de volgende subsidieronde? Is de nieuwe Plein Open hier onderdeel van?

In 2015 maakte de Bazart onder de vlag van het HPC nog een verlies van bijna € 20.000. Voor dat geld kun je een hoop leuke bandjes naar het buitenland sturen. ‘In de loop van 2015 zal een plan worden gepresenteerd’, lezen we in het Bazart-jaarverslag. Het is al half juni, beste mensen, waar blijft dat plan?

3 gedachtes over “Het nieuwe Plein Open: meer subsidie voor het HPC (en dat is juist goed!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s