Het worden spannende tijden voor de subsidietrekkers in de Haagse popmuziek. Het Meerjarenbeleid 2017-2020 komt rap naderbij en is bepalend voor de verdeling van de taxpoet voor de komende vijf jaar. De Adviescommissie Kunst en Cultuur is onlangs benoemd, en dat betekent weinig goeds voor het Haags Pop Centrum.
De gemeente Den Haag verdeelt de cultuursubsidies op basis van meerjarenplannen. en de volgende cyclus is in zicht. Dit gaat als volgt: de gemeenteraad stelt een beleidskader vast waarbinnen de subsidieaanvragen beoordeeld moeten worden. Wij van dbrmnn hebben jullie oplettende lezertjes al gewezen op dit gewichtige document. Alle subsidieaanvragen (en ze zitten er aan de Hovylaan er ongetwijfeld al druk aan te werken) worden vervolgens beoordeeld door de Adviescommissie Kunst en Cultuur. Zij beoordelen de aanvragen aan de hand van het beleidskader en brengen vervolgens hun advies uit. De gemeente kan dit advies volgen of niet.
Tot zover dit belangrijke maar oh zo saaie ambtelijke en procedurele gewauwel. Geen wonder dat 3voor12/Den Haag als belangrijkste Haags popjournalistieke medium er nog geen aandacht aan besteed heeft. Want wat maakt het nou uit hoe er belastinggeld verdeeld gaat worden en of de Haagse popsector er wat mee opschiet, toch? Dat deden ze de vorige keer toch een stuk beter. You heard it here first.
Waar is de hip hop, HPC?
Vorige week hebben Jozias en consorten de Adviescommissie voor het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur benoemd. En dat belooft niet veel goeds voor aantal grote spelers in de Haagse popsector. We kijken naar jullie, HPC. De portefeuillehouder Popmuziek, wereldmuziek en urban in de adviescommissie is namelijk Aruna Vermeulen. Vermeulen is mede-oprichter en algemeen directeur van HipHopHuis in Rotterdam. Vermeulen zet zich met het Hiphophuis in voor de verspreiding van hip hop en cultuurparticipatie voor jongeren van alle achtergronden. Voor haar inspanningen heeft ze zelfs een prestigieuze stadsprijs mogen ontvangen in Rotterdam.
Het kan aan ons liggen, maar als je ons zou vragen om het Haags Pop Centrum te omschrijven met twee woorden, dan zouden we met de beste wil van de wereld niet op ‘hip hop’ en ‘participatie’ komen. Moeten we nog veel woorden vuil maken aan hip hop en het HPC? Tussen de eindeloze parade aan gitaarbandjes zal ongetwijfeld wel ‘s een verdwaalde rapper rondhangen, maar het HPC is nou niet echt een broedplaats voor urban talent te noemen. Hip hop bestaat sowieso nauwelijks in Den Haag.
Wit zijn in Loosduinen
Maar problematischer is het gebrek aan participatie en culturele diversiteit. We hebben het al eerder geschreven (en klik hier als je extreem lui bent): de multiculturele samenleving bestaat niet in de Haagse popscene. Dit in tegenstelling tot Den Haag zelf. Als culturele diversiteit en participatie van allochtone bevolkingsgroepen belangrijker gaan worden bij de verdeling van de cultuursubsidies (en daar lijkt het Beleidskader wel op te wijzen), dan belooft dat niet veel goeds voor het HPC. Het HPC slaagt er namelijk amper in om activiteiten met een multicultureel karakter neer te zetten. Zeggen ze zelf. Het roomblanke bastion in Loosduinen heeft op dit vlak bovendien extra te vrezen van de voorzitter van de adviescommissie, Kees Weeda. De beste man (voorheen algemeen secretaris van de Raad voor Cultuur) lijkt ook niet vies van een beetje meer integratie via de cultuursector.
Wij van dbrmnn denken dat hun monoculturele karakter het HPC nog wel ‘s op kan breken bij de volgende subsidieronde. Gelukkig hebben ze de Bazart nog. Maar misschien zitten we er wel helemaal naast: is het HPC minder wit dan we beweren? Moet het HPC zich hier helemaal niet druk om maken? Of juist wel? Is de Haagse muziekscene niet zo wit? We horen het graag. Overigens: het probleem speelt niet alleen in Den Haag, de hele Nederlandse popscene hangt ondertussen van bleekscheten aan elkaar, zei baas Berend van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) deze week nog in een interview met 3voor12.
PS En nog even een superexpliciete disclaimer voor alle lange tenen: het kan ons echt aan onze natte hondekont roesten dat Marokkanen geen gitaar willen spelen en niet het zoveelste beatrevivalbandje beginnen (daar hebben we er toch al teveel van). En we willen onze Loosduinse swa’s ook niet beschuldigen van enige vorm van institutioneel racisme. We denken alleen dat het HPC aangerekend gaat worden dat ze te weinig multiculturele programma’s op de rol hebben en vooral blanke gitaarbandjes faciliteren.
PPS Bij de Haagse Stichting Aight zullen ze nu vast wat relaxter zitten te pennen aan hun subsidieaanvraag. In de vorige ronde kregen zij €80.000 in plaats van de gevraagde €110.000. Een kleine tegenvaller, want ze kregen eerst niks. Gratis subsidieadvies van dbrmnn: schroef die begroting lekker op en vraag het gewoon het dubbele.
3 gedachtes over “Het HPC is te wit, en dat gaat ze geld kosten”