Een pleidooi voor een Haagse popacademie

Het college van B&W vindt een popacademie voor Den Haag niet nodig, net als de politieke partijen in de Haagse gemeenteraad. Alle politieke partijen? Nee, één politieke partij bood dapper weerstand. Helaas was er geen toverdrank, en de gemeente heeft opnieuw ‘njet’ gezegd. Onverstandig, vinden wij.

In de tijd van de Golden Earring werd het woord ‘popacademie’ keihard afgekeurd als je het op een Scrabblebord legde. Anouk begon het met talent, shows in de Paap en een handige manager. Een school waar je leert om een popartiest te zijn? Toch zijn er jaarlijks weer hordes jongens en meisjes die auditie doen voor de popacademie.

Den Haag, popstad achter de duinen, heeft geen popacademie. En daarmee zijn we uniek. In Utrecht hebben ze de Herman Brood Academie, in Rotterdam Codarts (en tot voor kort ook nog Zadkine). In Amsterdam heeft het conservatorium een opleiding popmuziek. Ook provinciestadjes als Tilburg, Nijmegen en zelfs Leeuwarden hebben een popacademie.

Landelijk bekeken zijn er misschien al teveel popacademies. Rotterdamse stukkentikker Martin Wafel van Zinesters schreef onder de noemer ‘Het regent muzikanten’ al over hekelbare fenomeen dat er elk jaar weer hele hordes gediplomeerde muzikanten wordt losgelaten op de samenleving. En dan? Elke hypotheekadviseur is ongetwijfeld geïnteresseerd in je laatste EP, maar na een gratis kopje koffie fiets je weer terug naar je huurhuis.

Werkverschaffing

Moeten we in Den Haag een instelling hebben die jonge mensen na vier jaar zonder echte carrièrekansen maar met een studieschuld op straat zet? De grap is natuurlijk dat een popacademie ook werkverschaffing oplevert. Nou moet je daar nou ook weer niet teveel van verwachten. De gemiddelde docent op een popacademie wordt aangenomen omdat ‘ie ooit ‘s snaren van een gitaar van de zevende gitarist van Anouk heeft mogen vervangen, of omdat hij toetsenist was in dat ene bandje dat tien jaar geleden wel tof was maar waar niemand de naam nog van kent. Voor die mensen is de popacademie een uitkomst. Popacademies zijn werkverschaffingsprojecten die opleiden voor de werkloosheid.

Afstoffen

Maar wat maakt het uit? Op hogescholen en universiteiten zijn genoeg opleidingen te vinden die geen goudgerande baangaranties opleveren. Economisch nut moet geen reden zijn om geen popacademie te willen. Maar ook al zijn er misschien al teveel popmuzikanten-met-diploma, wij van dbrmnn pleiten tóch voor een popacademie in Den Haag. Het zou namelijk wonderen doen voor het in zichzelf gekeerde sfeertje hier in Den Haag. De Haagse popscene is een mooie kamer vol oude spullen waarvan de ramen al veel te lang dichtzitten. Met een popacademie zetten we die ramen openen en kan de Haagse popscene lekker doorluchten.

Talent zet Den Haag op de kaart

Door de clustering van talent zal een popacademie Den Haag weer op de kaart zetten als een popstad van vandaag en morgen, waar nieuwe hippe bandjes vandaan komen. Op dit vlak worden we namelijk gewoon voorbij gestreefd door steden als Amsterdam en Utrecht. Toen we bij de Popronde de cijfers opvroegen voor ons tweede Popronde-artikel stuurden ze ons een mail terug met een zin die we hier graag in een blockquote dumpen:

Bands verhuizen vaak naar Amsterdam of Utrecht omdat ze het willen maken in de Nederlandse popmuziek, en die steden nu eenmaal het Walhalla zijn.

Valt jullie hier iets op? Wij lezen hier niets over Den Haag als het walhalla van de Nederlandse popmuziek. Een popacademie kan hier verandering in brengen.

Gemeente doet in ieder geval niets

Begin dit jaar vroeg Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad aan het college of de gemeente stappen gaat ondernemen om een popacademie naar de stad te halen. Daar had de gemeente geen trek in. We belden met Wijsmuller-woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom en die stelde dat de Haagse onderwijsinstellingen zelf het initiatief moesten nemen om met een financieel haalbaar plan te komen. Fair enough, maar het initiatief kan ook uit de Haagse popscene zelf komen. Met een beetje lobby- en duwwerk krijgen we de gemeenteraad misschien alsnog zo ver om er werk van te maken.

Go HPC, go!

Het HPC zou als vaandeldrager van de Haagse popscene dit initiatief naar zich toe moeten trekken. Een club die zich hard maakt voor de Haagse popscene zou zich ook hard moeten maken voor de komst van een Haagse popacademie. We willen het HPC daarom oproepen om een begin te maken met een initiatief voor een popacademie. Jullie zitten nu nog de subsidieaanvraag voor de komende periode te schrijven, neem dit er even in mee. Als ze bij de Haagse Hogeschool met droge ogen een opleiding Huidtherapie aanbieden, zijn ze vast te verleiden om een popacademie onderdak te verlenen. Stel een projectcoördinator aan die de komende jaren de Haagse Hogeschool, en Joris Wijsmuller gaat bewerken om gedrieën tot een plan voor een popacademie te komen. Het HPC beschikt bovendien over een eigen (niet onafhankelijk) PR-bureau dat de gemeentelijke geesten rijp kan maken voor dit plan.

Maak jezelf onmisbaar

Het HPC zou zichzelf een stuk minder overbodig maken als ze dit voor elkaar krijgen door betrokken te zijn bij zo’n project. Een popacademie zonder het HPC is namelijk niet in het belang van onze Loosduinse vrinden. Ja, tenzij ze dan inzetten op talentontwikkeling voor de jeugd, maar daar hebben we al een commerciële partij voor in Den Haag, dus waarom zou de gemeente daar dan nog subsidie voor geven?

Andy Tielman Academie

Ook wij van dbrmnn zeggen nu al volmondig ja tegen de komst van een Haagse Popacademie; de Andy Tielman Academie. Of als Barry Hay van het dak van Des Indes springt, dan noemen we het de Barry Hay Academie. Wij zijn er van overtuigd dat Den Haag als popstad een stuk frisser en boeiender wordt als we de luiken openzetten.

4 gedachtes over “Een pleidooi voor een Haagse popacademie

  1. Nu zit er een ander college en heeft de gemeenteraad een andere samenstelling. Waarom dan niet weer een poging wagen? En bovendien, als je het met andere partijen kunt regelen (HHS, conservatorium), heb je de gemeente dan wel zo hard nodig?

   Like

 1. Beste Dbrmnn’n,
  ‘tuurlijk is dat een goed idee. Pluim en ga zo door! En msschn ook wel ‘meer van hetzelfde’. enneh.. zoals amigo Gerard al zegt ‘vaker getracht’.
  De gemeente heb je nodig. De voormalig werkloze muzikanten ook om het te runnen ook. Hongerige muzikanten-in-spé (geen familie van Lori..) ook. Enfin, “Three wrongs do not make a right” … Let’s make 1 right out of several wrongs kan hier een insteek zijn. Blijf in (vriendelijk en open) gesprek met alle partijen. samenwerken is beter door het oog van een naald, als de naald in een oog steken.

  Gelukkig zijn er Privé-personages (c’est moi, amongst others) en instellingen als Fast, Schollenpop, Kaderock, Bandsessies, Lokaal vredebreuk e.v.a. die daar 5 dagen per week mee bezig zijn en zelfs ‘muzikanten-die-nog-niet-helemaal-weten-hoe-de-mosterd-in-hun-potje-zou moeten-passen’ belangeloos een kans geven middels een podium, private Coaching en sturing, waar in de regel en in de orde van de dag geen hond naar kraait (no pun intended) .
  De onzichtbaren in de Haagse scene hoeven geen ‘dankie’, ze doen hun werk, ‘hun ding’ graag! Met liefde en Passie.
  Wat ze wel nodig hebben is een platform als Dbrmnn dat én de kritische noot kraakt, én open staat voor een milde(re) vorm van discussie.

  Keep on keepin’ on, 070 is wel degelijk blij met jullie kritische toevoegingen.
  Als de sambal in een potje op de tafel naast het eten staat, is dat altijd iets gebruiksvriendelijker dan een schep teveel door de maaltijd!

  Like

 2. Ha PTBL,

  je bent zeker geen onzichtbare in de Haagse scene, en al helemaal niet voor ons. We blijven je dan ook graag volgen. En lekker veel metal blijven programmeren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s