De Reeperbahn Kongsi 2015

Ondanks dat we bands op het hart hebben gedrukt zich toch vooral niet in te schrijven voor de gesponsorde promotrip naar het Reeperbahn Festival, blijken zo’n 25 acts dit toch te hebben gedaan. Uiteindelijk gaan er zes bands mee, en de selectie is nou niet bepaald verrassend te noemen, op een puntje na dan.

Het HPC PR Buro liet weten welke bands uitverkoren waren om mee te gaan: Fexet, WOOT, Friends of the Family, The Womb, Noblesse en Pat Smith. Een enig rijtje namen om de Haagse eer hoog te houden in Hamburg. Er zitten een paar leuke keuzes tussen, zoals Noblesse en Fexet. Die laatste band tourde al regelmatig met subsidie van The Hague Music Export rond, dus zij weten wel hoe de hazen lopen.

Maar we hebben natuurlijk niet voor niets al gemeld dat je je niet hoefde in te schrijven, aangezien slechts een beperkt kringetje profiteert van de exportsubsidie. En al onze waarschuwingen ten spijt: toch nog 25 inschrijvingen. Hadden ze nou maar wat meer van dbrmnn gelezen.

Nepotisme

We hadden namelijk al genoegzaam vastgesteld dat er altijd een nogal hoog Homebass-gehalte is. En ook deze keer is het weer raak, maar we hadden niet gedacht dat het nepotisme er zo letterlijk dik op zou liggen. The Womb is namelijk de band van Tijmen van Wageningen, inderdaad, het broertje van. Dat lijkt ons in ieder geval al duidelijk genoeg. Pat Smith zit er verder ook vuistdiep in, en eerder mocht hij al ook met Splendid naar Reeperbahn.

Ook dit jaar blijkt een deel van de pot weer gereserveerd te zijn voor het marketingbudget van hetzelfde clubje. Aangezien het hier om gemeentegeld gaat, is het maar goed dat we nu zeker weten dat de gemeente Den Haag meeleest. Weliswaar nog niet de goede afdeling, aangezien het geld voor die exporttripjes uit de pot voor City Marketing komt, maar het is in ieder geval een beginnetje.

WOOT: twee keer in één jaar?

(Mijn god, we gaan iets schrijven over WOOT. Dat gaat geheid gezeik opleveren.)

Dat WOOT geselecteerd is, mag ook niet meer verrassend zijn. En dat wij daar niet verrast over zijn, mag ook al niet meer verrassend zijn. De manager van WOOT, Remco van der Ham, was tot voor kort nog chef propaganda bij subsidieverdeler HPC. Sterker nog: misschien was WOOT ook wel stiekem de vijfde band die begin dit jaar mee was naar Brighton. Van der Ham had toen al aangekondigd manager van WOOT te worden toen hij nog in zijn hoedanigheid van hoofdredacteur van 3voor12/Den Haag afreisde naar Brighton. Wij vragen ons af of hij een hoekje van koffer had ingeruimd voor demootjes en ander promomateriaal van WOOT. En natuurlijk is het erg fijn dat zijn voormalige HPC homeboys zijn nieuwe job een vliegende start geven door zijn eerste klant zo’n tripje aan te bieden.

Maar wacht, het is helemaal niet de eerste keer dat WOOT met subsidiegeld naar het Reeperbahn Festival mag afreizen. En dat is raar. Vrindje Verkijk, die dit keer zelf in de selectiecommissie zat, had zich ergens laten ontvallen dat een band maar één keer naar Brighton mag, en één keer naar Reeperbahn. Maar dit is overduidelijk geen keiharde regel. De hierboven al genoemde The Womb mocht ook eerder al als Pop Up Animal Kids helemaal naar Texas. Welcome to the inner circle!

Maar we missen nog iemand

Eerlijk gezegd waren we echter verbaasd over de eindselectie, want er zat één naam níet bij die we toch zeker hadden verwacht: Son Mieux. Ons Camielke zat in Soul Sister Dance Revolution (Homebass), mocht in die hoedanigheid al snoepen uit de subsidiepot en speelde natuurlijk ook op het Homebass Festival eind augustus. Aan alle voorwaarden voldaan, zouden we denken. Hij zit overduidelijk in the incrowd. Waarom is hij dan in vredesnaam niet geselecteerd voor Reeperbahn 2015? We worden vaak beschuldigd van derderangsspeculaties, maar als dit geen hondenvoer voor geruchten is, dan weten wij het ook niet meer. Waarom oh waarom is Son Mieux niet geselecteerd? Het is toch alweer even geleden dat een Meiresonne gesponsord op muziekreis mocht. Heeft ‘ie nog niet genoeg repertoire? Heeft hij na zijn vorige bezoek een gebiedsverbod gekregen voor Hambug? Maakt zijn B.O. hem een onuitstaanbare reisgenoot? Vragen, vragen, vragen, maar wie houden we eigenlijk voor de gek… Onze voorspelling is dat hij de volgende ronde sowieso van de partij is. You read it here first.

PS. En nog een tweede verrassing: Janneke Nijhuis gaat een keertje níet mee.

Update: per e-mail laat Justin Verkijk, lid van de Haagse selectiecommissie, weten dat het geen geschreven regel is dat bands maar één keer mee mogen. In het geval van WOOT, meldt hij het volgende:

Overigens stond Woot wel op alle lijstjes van de popbobo’s. Er was dus genoeg draagvlak vanuit de scène. Ik heb zelf ook getwijfeld, maar ze toch op mijn lijstje gezet. Die jongens verdienen het na het afgelopen half jaar.

En het is eigenlijk een totaal andere band dan dat ze waren tijdens hun vorige deelname.

We moeten toegeven: hij maakt hier een valide punt. WOOT heeft het afgelopen jaar een succesvolle transformatie gemaakt van het zoveelste gitaarbandje naar een Chris-Isaac-maakt-electropop-bandje. Er was dus in ieder geval genoeg draagvlak vanuit de popbobo’s (waar hij zichzelf dus ook graag onder schaart) om WOOT naar Duitsland te sturen. Overigens willen we er graag op wijzen dat ‘draagvlak vanuit de popbobo’s nog niet helemaal hetzelfde als ‘draagvlak vanuit de scène’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s