Nou 2016, daar ga je.

Ok, dus we waren al zes keer begonnen aan dit stukje maar het leek steeds nergens op en 2016 is alweer twee weken oud, voorwaarts dan maar. Een terugblik op 2015 kregen we in ieder geval onze vingers niet uit. Ja natuurlijk, het was het jaar van de bloederige geboorte van dbrmnn, maar daar hoeven we zelf niet meer zo bij stil te staan. We waren wel het lijdend voorwerp van één van de beste quotes op 3voor12/Den Haag, dus daar houden we het bij. 

Nog even over het Paard

Maar ver van achteruit de koelkast dan toch dit terugblikje: het Bijna Omvallen van het Paard. De directeur van het Paard durfde met droge ogen te beweren dat het allemaal nog wel mee viel en luitjes van het AD én Den Haag FM slikten het nog voor zoete koek ook.

Toch moest de wethouder aan de gemeenteraad opbiechten dat het Paard kapot zou gaan als de gemeente niet meteen zou lappen. Eerlijk is eerlijk: wij geloven de wethouder, want waarom zou die de situatie aan de gemeenteraad onnodig ernstig opblazen? Er ontbraken echter nog twee cijfers: de grootte van het gapende gat en de grootte van de kurk die gemeente erin gaat stoppen. Die cijfers hebben we nu. Het ‘negatief eigen vermogen’ van het Paard bedraagt € 230.000. De gemeente pompt nu, onder de verzachtende noemer ‘balanssteun’ maar liefst € 84.000 (pdf-alert) in het gat aan de Prinsegracht. Da’s een flink bedrag waar je een paar mooie culturele projecten voor kunt subsidiëren. Enfin, met € 84.000 is die vlek wat ons betreft nog niet weggepoetst, wij blijven ook in 2016 nog wel even wrijven.

En dan nu uw aandacht voor 2016!

  • Cultuursubsidies! Het is nog niet bekend of de gemeente nu in 2017 € 84.000 minder te besteden heeft, maar in ieder geval gaat er weer veel geld uitgedeeld worden: de subsidies op basis van het Meerjarenbeleidsplan kunst en cultuur 2017-2020 worden bekendgemaakt. Wij van dbrmnn beloven: dat wordt smullen. Vorig jaar hebben we al een paar voorspellingen gedaan, maar tot dat de uitslag definitief is, blijven we speculeren.
  • En in navolging van het voorgaande punt: het HPC is te wit. Ja, dat las u al bij ons, maar de wethouder stipte onlangs weer eens haarfijn aan dat de multiculturele samenleving de Haagse popsector straal is vergeten (of andersom). Overigens niet alleen qua kleur, maar ook qua genres en dat gaat bij de komende subsidietoekenning flink schuren.
  • Er komt nog steeds geen Haags popmuseum. Ja, een pipo van het Haagse CDA mocht bij Gerard FM weer even goede sier maken met zijn kansloze plannetje, maar de gemeente gaat niet lappen (nee, daar dan weer niet voor). Laten we het maar gewoon opgeven jongens. Den Haag Popstad gaat gewoon geen popmuseum krijgen. De lijst met vruchteloze pogingen is al lang en treurig.
  • Bij onze vrienden van het HPC PR-buro komt een lang verloren gewaande rubriek weer tot leven: Oh Ja Joh?!?! Dat vinden wij vreugdevol nieuws, en zelfs dbrmnn heeft het behaagd medewerking te verlenen. Binnenkort op uw beeldscherm. 
  • En in navolging van het voorgaande punt: R.I.P. de carrière van Nisse Bodil, die in haar Oh Ja Joh?!?!?! meteen beweerde Di-rect ‘overschat in Den Haag’ te vinden. Quote: Ik heb het niet over de muziek, maar over dat de aandacht die zij en bands die aan die groep kleven krijgen teveel is. Zou ze al een mooi paar cement shoes uitgezocht hebben? Niemand disst straffeloos de Homebass Hypemachine. Verder heeft ze natuurlijk wel gelijk. Dus dappere Nisse, als je wilt schuilen: van ons krijg je altijd een muzikale verblijfsvergunning. Wir schaffen das!
  • Er komt binnenkort nog een stukkie online over hoe de gemeente Den Haag het feit dat we zelfbenoemde Popstad Numero Uno Dos Tres zijn, angstvallig verzwijgen in het meerjarenplan citybranding. Iemand met uitsluitend nuchterheid in zijn kleine teen krijgt al een vieze smaak in zijn mond van ‘citybranding’, maar als we tot 2020 dan toch jaarlijks € 1,6 miljoen (daar kun je toch 19 paardengaten mee vullen) aan spenderen, kan onze superieure popcultuur er wel bij, toch? We komen er nog op terug.
  • The Hague Music City Homebass Hype Machine draait onverminderd op volle toeren. De volgende Haagse acts zijn onvermijdelijk in 2016 als je binnen een straal van 100 kilometer van het HPC komt: Soul Sister Dance Revolution, Taymir, The Indien, Son Mieux en AAPNOOTNIES. En WOOT natuurlijk! En heel klein beetje het viertal van The Black Veins. Waarschijnlijk hebben ze hun koffers voor Hamburg en Brighton al klaar staan.
  • Recensies! Tenminste, voor zo lang er dappere dodo’s zijn die het aandurven. Toegegeven, tot nu toe zijn ze op twee vingers te tellen, dus we zijn op zoek naar muzikanten met cojones die het aandurven om hun waarschijnlijk vergeetbare EP door ons te laten doorzagen. Alleen op verzoek, dus kom maar op. En dat geldt speciaal voor jou, Nisse. 

Tot slot

Een treurige eenakter in twee bedrijven, dat van alles te maken heeft met deze poster: dit vrolijkmakende leesvoer willen we jullie niet onthouden. Dan richten wij ons komende dagen op de echte muzikale hoofdstad van Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s