Ook spelen op Parkpop? Word sponsor van het HPC!

Spelen op Parkpop: toch wel de natte droom van elke Haagse puber met een gitaar. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden om op een podium in het Zuiderpark te komen, bijvoorbeeld met een bandwedstrijd. Je kan jezelf ook aanbieden als sponsor en op die manier gewoon betalen om op het podium terecht te komen. Pay-for-play in Den Haag!

Je weet dat je teveel festivals in je stad hebt als je vanaf de tweede week van februari al dagelijks wordt doodgegooid met line-upaankondigingen. Zo is nu het PR-circus voor Parkpop weer begonnen. Wat ook is begonnen, is de strohalm van ambitieuze Haagse bandjes om terecht te komen op Parkpop: de Road to Parkpop. Dat is een bandwedstrijd van Musicon (hallo Daan!) en het Haags Popcentrum. Ja, ook van 3voor12/Den Haag, maar dat is hetzelfde als HPC.

Daan!

Plaats van bestemming voor de winnaar is weliswaar niet het hoofdpodium van Parkpop, maar het Haags Podium van Musicon (hallo Daan!) en 3voorHPC. Daar gaan we niet kinderachtig over doen: het is dan wel geen mainstage, maar je speelt dan toch op het grootste openluchtfestival van Europa. Dikke shit, daarmee mag elke Haagse band zijn knuistjes dichtknijpen. Maar bandwedstrijden zijn kut en die in Den Haag al helemaal, zeker als de uitslag voor een groot deel bepaald wordt door een vakjury die zoals altijd gevuld is met inner circle-lui die vast goed hun best doen maar toch voorspelbare keuzes maken.

Er blijkt echter een sluiproute te zijn om deze ellende omzeilen. Je moet alleen wel wat diepe zakken meebrengen, want deze route behelst letterlijk het schuiven van geld van jouw bankrekening naar die van de Loonsduinse maffia (niet onze woorden). Je kan dus ook tegen betaling op het Haags podium op Parkpop spelen. Maar hoe pak je dat nou aan als Haagse band? Het is niet zo dat je Rob V. in een donker steegje een paar geeltjes in zijn jaszak kunt schuiven om zo een plekje op het Haags Podium te bemachtigen. Het heeft geen zin om een groot roze hartenpak voor Gideon R. te breien. Zelfs Daan van Musicon (hallo Daan!) doet ineens of geld stinkt als je een bruine envelop met inhoud bij hem in de brievenbus gooit. Nee, het gaat om sponsoring. Huh?

Deur

Je kan als band namelijk ook gewoon het Haags podium sponsoren en als tegenprestatie optreden op Parkpop. Dit is in het niet al te verre verleden al tenminste één keer gebeurd. Heb je als band geen zin in die stomme bandcontest (en bandcontests zijn gewoon echt niet tof, ook bandcontests die leiden tot een plek op Parkpop), dan kun je ‘met een ludiek sponsorvoorstel komen om het Haags Podium mede mogelijk te maken’, aldus Gideon Roozendaal, projectleider van H3voor12PC. Hij wil echter wel benadrukken dat er ‘geen reguliere podiumplekken tegen betaling beschikbaar zijn’. Tja, nóg niet, denken wij dan, want als zo’n deur eenmaal op een kier staat, gaat ‘ie vaak moeilijk weer dicht, en wie kan nou nee zeggen tegen een mooie zak met geld? Het lijkt ons in ieder geval een prachtig businessmodel. 

Publiek-privaat

Het Haags Podium, dat mede gefinancierd wordt door de gemeente Den Haag, krijgt dit geld om een plek te bieden aan Haags talent. Wij vonden het echter toch een tikkeltje mal dat de gemeente Den Haag eerst dat podium zou subsidiëren, om vervolgens niet gek op te kijken dat er ook nog eens een Haagse act optreedt als sponsor. Gek toch? We hebben het zelfs even nagevraagd en wat blijkt? Het maakt de gemeente helemaal niks uit dat je als Haagse bands het HPC kunt sponsoren in ruil voor een plek op een door de gemeente gesponsord podium. Het lijkt ons in ieder geval dat deze vorm van publiek-private samenwerking niet de juiste weg is om de Haagse talentontwikkeling te stimuleren.

PS1. HPC was er weer als de kippen bij om de betalende act in kwestie een berichtje te sturen nadat ze via vragen van ons hierover vernamen dat dit verhaal in de publiciteit terecht zou komen. Wat is dat nou weer voor een poging tot damage control

PS2. We hebben gehoord dat Daan van Musicon (hallo Daan!) ook zo graag ’s een vermelding wilde op dbrmnn.nl. Bij deze, geniet ervan jongen!

6 gedachtes over “Ook spelen op Parkpop? Word sponsor van het HPC!

  1. Dit is geen stuk om de band in kwestie in de spotlight te zetten, positief dan wel negatief. Die act heeft gewoon een kans gezien en gegrepen en dat is prima. Niet de issue dus.

   Overigens is het voor een oplettende lezer geen groot geheim (gewoon goed speuren en je vindt het wel terug op de site van het HPC) en misschien wil een woordvoerder van HPC het zelf wel kwijt als je ze belt? Wij hebben met de artiest in kwestie in ieder geval afgesproken het niet te melden in dit stuk.

   Like

 1. In deze dagen van kunstenplanbesluitvorming helpen alle beetjes beste dbrmnn. Oprecht bedankt voor je steun in spannende tijden. Het Haags Podium is een initiatief van Musicon en HPC en ik ben blij dat dit in elk geval duidelijk is gemaakt, anders lijkt alles maar om één organisatie in Den Haag te draaien. Ik kan je overigens verzekeren dat elke euro die mensen om welke reden ook investeren in dit podium ten goede komt aan de kwaliteit van het podium en niet aan een organisatie. Dat gezegd hebbende, keep up the good work, keep us entertained, en houd ons scherp, wie je ook mag zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s