‘Beatstad nummer 1’ is meer imago dan geschiedenis

“Den Haag, beatstad nummer 1, bekend van Golden Earring, Q’65….”.  Die riedel staat bij zo’n beetje alles wat we lezen over Den Haag en popmuziek. Maar dan vooral als die tekst is geschreven door Hagenezen zelf, want we mogen er graag hoog van opgeven. De geschiedenis zelf blijkt echter weerbastiger: ‘Den Haag beatstad nummer 1’ is een mythe, blijkt uit een recent artikel van onderzoeksjournalist Rutger Vahl. 

Nou vooruit, we geven toe: zelfs wij zijn in dit knappe staaltje van geschiedsvervalsing getuind. De hele popscene en zijn moeder doet wel alsof Den Haag van oorsprong het Liverpool achter de duinen was, maar uit historisch onderzoek blijkt dat daar nogal wat op valt af te dingen. Uit de cijfers blijkt namelijk dat Amsterdam in de beatjaren (1965, 1966) een veel bloeiender bandjescultuur had dan Den Haag. Kortom: de eerste zin uit de bio’s van menig Haagse band kan de prullenbak in, want pochen dat je uit beatstad nummer 1 komt, is revisionistisch gezever. Dit alles blijkt uit het zeer lezenswaardige artikel De Haagse beat mythe van Rutger Vahl, te vinden op Reporters Online (wel achter de Blende).

Minder bands, minder shows

Hoewel wij niet vies zijn van een paar tabelletjes om het zelfoverschattingsgehalte van de Haagse popscene aan te tonen, erkennen wij graag onze meerdere in Vahls grondige onderzoekswerk. Dit artikel hadden we zelf wel willen schrijven (maar dat kunnen we niet). We hoeven het stuk hier niet in andere woorden over te tikken, maar één conclusie viel ons wel erg op: volgens Vahl hadden bands uit Amsterdam in die periode niet alleen méér optredens, ze hadden vooral, anders dan Haagse bands, meer optredens buiten de eigen regio. Haagse bands speelden toch vooral in Den Haag en omstreken. Het artikel van Vahl bevat overigens een keurig getalsmatige onderbouwing hiervan. 

Barry bedankt

Die conclusie vonden we opmerkelijk, omdat het strookt met wat we zelf al eens concludeerden: de Haagse scene vindt vooral zichzelf leuk. L’histoire se répète dus. De mythe dat Den Haag muziekstad nummer 1 was (of is), is volgens Vahl vooral te danken aan het feit dat Haagse bands getalsmatig meer hits scoorden, maar dat hebben we dan toch vooral te danken aan één band: Golden Earring. Het lijkt ons wat mager om daar die hele Haagse traditie aan op te hangen. Van de geschiedenis hoeven we het dus niet te hebben. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s