Advies Meerjarenbeleidsplan (I): een gele kaart voor het HPC

Het Haags Popcentrum moet voor maar twee jaar subsidie krijgen, in plaats van de gebruikelijke vier jaar. Na die twee jaar moet de gemeente opnieuw kritisch kijken of het HPC haar subsidie nog steeds verdient. Met dit advies lijkt de Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur het HPC een dikke gele kaart te geven. Moet het roer om in Loosduinen?


De gemeente Den Haag gaat de komende vier jaar weer veel centjes verdelen voor kunst en cultuur in de stad. Iedereen die gemeenteknaken wil, heeft zijn plannen en begroting ingediend en onlangs publiceerde de adviescommissie van de gemeente haar oordeel (let op: het is een advies, uiteindelijk beslist de gemeenteraad hierover). Het rapport heeft een aantal prachtige pareltjes over de popsector van onze mooie stad, en die willen we jullie (in tegenstelling tot het onafhankelijke journaille van 3voor12/DH) niet onthouden. Daarom vandaag de eerste aflevering van Dbrmnn recenseert: Bouwen aan kunst en cultuur, Advies Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2017-2020 Den Haag.

Cijfers eerst: het Haags Popcentrum ontvangt nu € 577.919 per jaar, maar wil voor de komende vier jaar € 729.163 per jaar (een plus van € 151.244 per jaar ofwel 26%). Iedereen wil wel zo’n loonsverhoging, maar dat gaat dus niet door. Hoewel de adviescommissie stelt dat het HPC een groot liefhebber is van popmuziek, is de beoordeling verder niet mals. Zo is de adviescommissie er niet over te spreken dat het HPC niet eens een sluitende begroting heeft ingediend bij de plannen. En dat is nou eenmaal een dikke no no in subsidieland. Ook vindt de adviescommissie het onverteerbaar dat het HPC geen moeite wil doen om geld uit ‘private middelen’. Blijkbaar behoren dit soort dubieuze constructies dus tot het verleden.

Propaganda

Een ander opmerkelijk punt (en daar kunnen wij van dbrmnn het alleen maar mee eens zijn), is dat de Adviescommissie vindt dat ‘een activiteit als 3voor12 Den Haag niet bij de primaire functie van een popcentrum hoort’. We hebben al vaker gezegd dat het nogal ongezond is dat de hoofdredacteur van het grootste nieuwskanaal op lokaal popcultuurgebied op de loonlijst staat van één van de belangrijkste subsidietrekkers in precies datzelfde domein. Zo’n gesubsidieerde toko kan zich bezighouden met marketing maar moet niet een eigen propagandabureau uitbaten waar een rotte lucht van schijnonafhankelijkheid omheen hangt. We zijn dan ook tevreden dat de adviescommissie ons advies ter harte heeft genomen.

Want de redactionele onafhankelijkheid van 3voor12/DH is weer een natte wassen neus gebleken nu het oorverdovend stil blijft over het rapport de Adviescommissie, dat toch al ruim een week openbaar is. Wij dachten maar even te wachten op de eerste reacties uit de popsector via 3voor12/DH, maar niets van dat al.

Pretentie

Heeft dat er misschien mee te maken dat de Adviescommissie simpelweg nogal kritisch is op het HPC? Naast de bovengenoemde punten wordt de beoordeling namelijk afgesloten met iets wat alleen maar als een dikke gele kaart voor het HPC gezien kan worden: de Adviescommissie raadt de gemeente aan om het HPC maar voor twee jaar subsidie te verlenen, en niet voor vier jaar. Na de eerste twee jaar zou de gemeente namelijk opnieuw moeten kijken of het HPC subsidiewaardig is. Het Loosduinse huiswerk moet dus overnieuw, met een nieuwe deadline in 2018. De reden hiervoor is dat de begroting niet sluitend is maar vooral omdat er geen verband lijkt te zijn tussen strategie en financiën, aldus de commissie. Misschien een schone taak voor een nieuwe voorzitter? En deze vonden we ook mooi, die zetten we in een quote, gewoon omdat het kan:

De pretentie om ook artistieke ambities te ontwikkelen ziet de Commissie als onvoldoende realistisch.

En geen cent erbij

Cijfers laatst: als het aan de adviescommissie ligt, krijgt het HPC er helemaal geen extra subsidie bij. Auw. Binnen het bedrag dat ze wel moeten krijgen, wordt € 40.000 gereserveerd voor SubMarine, ‘het platform voor vernieuwing en alternatieve popmuziek’ (met het verdwijnen van Plein Open tot gevolg). Hiermee kan dus één van onze voorspellingen door de plee, want wij dachten dat het HPC hier wel meer subsidie uit had kunnen slepen. En we geven toe: ook met deze voorspelling zaten we ernaast, want de commissie heeft het met geen woord over het ondraaglijke witheid van het HPC-bestaan.

Wel krijgt het HPC misschien extra geld dat bestemd is voor ‘educatie aan toptalent’, maar liefst € 30.000. Het zal ons benieuwen hoe dit geld uitgegeven gaat worden: gaat hierbij echt om jong talent, of krijgt de welbekende inner circle als zelfbenoemd toptalent nog een extra gesubsidieerd zetje in de rug? Wij van dbrmnn zijn benieuwd in hoeverre de gemeente het advies overneemt. Met deze gele kaart en een dreigende ‘midterm review’ over twee jaar zal het in ieder geval nog lang onrustig zijn in Loosduinen. Al met al een pijnlijk advies dus, zeker omdat andere spelers in de Haagse popscene er een stuk positiever uitspringen. Hierover meer in de volgende spannende aflevering van Dbrmnn recenseert. 

Een gedachte over “Advies Meerjarenbeleidsplan (I): een gele kaart voor het HPC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s