Advies Meerjarenbeleidsplan (II): een pot met goud voor Musicon

Vier jaar geleden was het nog tranen met tuiten huilen aan de Soestdijksekade: Musicon kreeg geen structurele subsidie van de gemeente. De komende ronde ziet het er een stuk zonniger uit: de adviescommissie spreekt lovende woorden over Musicon en gunt de Kaderockers een mooi bedrag van € 190.000 per jaar.

De afgelopen jaren hebben ze bij Musicon (hallo Daan!) niet stil gezeten. Daar was een goede reden voor: vier jaar geleden leek de gemeente er welhaast op aan te sturen om de activiteiten van Musicon (de stichting) langzaam maar zeker samen te laten gaan met het Haags Popcentrum. Het HPC kreeg immers gewoon subsidie, maar de aanvraag voor Musicon werd glashard afgewezen, tot grote teleurstelling van Daan.

De rollen worden een beetje omgedraaid want Musicon lijkt een glorieuze comeback te maken in het structurele subsidiecircuit. De Adviescommissie Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2017-2020 blijkt namelijk louter lovende woorden te kunnen vinden voor de aanvraag van Musicon. “De Commissie vindt de begroting inzichtelijk”, lezen we in het adviesrapport. Misschien moet het HPC maar eens navragen bij Musicon hoe je dat nou doet, een goede begroting opstellen.

Daverend succes

Maar dat is nog maar spielerij in vergelijking met de andere glimmende superlatieven, die Daan ongetwijfeld heeft ingelijst voor op zijn nachtkastje: “De verbindende en initiërende functie van Musicon wordt door de Commissie zeer gewaardeerd. […] Musicon is sterk geworteld in de stad en kan vernieuwing aanjagen. […] Deze ontwikkeling van nieuwe aanjagers zowel op de planken als achter de schermen is van grote waarde.”

Deze complimenten laten zich letterlijk vertalen in klinkende munt. Ook hier heeft Musicon het slimmer gespeeld. In de vorige subsidieaanvraag van vier jaar geleden werd er nogal erg hoog en en misschien wel onrealistisch ingezet op € 492.286. Deze ronde vraagt Musicon met meer gepaste bescheidenheid een bedrag van € 259.260 per jaar. De commissie adviseert de gemeente om Musicon € 190.000 per jaar toe te kennen. Dat is weliswaar fors minder dan het aangevraagde bedrag, maar nog altijd € 190.000 meer dan wat Musicon nu ontvangt. Well played, Musicon, well played. Bovendien willen we niet nalaten te melden dat het gaat om een periode van vier jaar, dus zonder de gevreesde ‘midterm review’ die nu boven het HPC hangt. 

Schuivende verhoudingen

De beoordeling van de adviescommissie is zoals gezegd opmerkelijk, met deze mooie beoordeling voor Musicon en de snoeiharde kritiek op het HPC. Iedereen die de Haagse popscene een heel klein beetje kent, weet dat er toch altijd een zekere animositeit (of gezonde concurrentie) is tussen Escamp en Loosduinen, waarbij het HPC de afgelopen jaren overduidelijk de bovenliggende partij was. We weten intussen dat het HPC een dikke gele kaart heeft gekregen van de adviescommissie. Het is nog afwachten wat de gemeente definitief besluit, maar dit zou de verhoudingen in de Haagse popscene wel eens doen kantelen. Wij zouden ons zomaar voor kunnen stellen dat Musicon de komende jaren zelfbewuster optreedt in de Haagse popscene en eindelijk eens haar Calimero-complex afschudt. Uiteraard, iedereen in de scene blablaat over samenwerking en collegialiteit. Voor Musicon ligt hier een grote kans om het momentum te pakken en zichzelf sterk te positioneren ten opzichte van de andere spelers. Wij zijn benieuwd waar dit op uitdraait.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s