Paard van Troje in grote problemen, gemeente springt bij

Wordt Paard van Troje het Nighttown//Waterfront/WATT van Den Haag? Wonen we straks in een stad zonder fatsoenlijk groot poppodium? Zo erg is het gelukkig nog niet, maar het Paard van Troje verkeert financieel in zeer slechte staat. Zo erg zelfs, dat de gemeente snel een dikke subsidiekurk in het gat moet stoppen om te voorkomen dat het Paard volgend jaar door zijn hoeven zakt.

Het blijkt financieel nogal slecht te gaan met ons grootste poppodium. Dit treurige nieuws moesten wij vernemen via de wethouder van Cultuur, Joris Wijsmuller. In een brief aan de gemeenteraad laat hij weten dat veel Haagse cultuurinstellingen op een houtje moeten bijten. Dat wisten we al, maar de brief zelf bevat dreigende taal als ‘Terwijl de sector ontegenzeggelijk veerkracht heeft getoond, ontstaat nu een situatie waarbij enkele instellingen door de uitholling van hun financiële basis in onvoldoende mate toekomen aan hun culturele activiteiten of zelfs in hun voorbestaan worden bedreigd(die vette letters zijn van ons, om het dramatische effect nog wat aan te dikken).

Dat is ferme taal. Een alinea verderop laat de wethouder weten wie er financieel dwars door de mand vallen: het Residentie Orkest en het Paard van Troje (haha, de ironie). We citeren nog een keertje: ‘Het eigen vermogen is dusdanig negatief dat niet verwacht kan worden dat zij met het huidige subsidieniveau op eigen kracht kunnen komen tot een neutrale vermogenspositie aan het begin van de periode 2017-2020.

We hebben deze alinea maar even door de Dbrmnn Translate gehaald. Er staat eigenlijk dat waar andere Haagse cultuurinstellingen op een houtje bijten, het Paard van Troje haar bit helemaal doorgeknaagd heeft in 2014. En blijkbaar richting het punt van omvallen galoppeert, want zonder extra geld haalt het Paard de volgende subsidieronde in 2017 misschien niet eens.

Gered worden als een bank in de kredietcrisis

Maar de wethouder brengt redding en gaat kijken of hij ergens nog een zak haver heeft liggen om het Paard op de been te houden (een paard heeft geen poten, maar benen): ‘gelet op het belang van beide instellingen voor de Haagse culturele infrastructuur, overweeg ik deze instellingen daarom tegemoet te komen met een eenmalige balanssteun die hen perspectief geef binnen afzienbare tijd een neutrale balanspositie te bereiken’. Dbrmnn Vertaalservice: ik geef het Paard nog een extra pot met geld om het tekort aan te vullen, want het Paard is voor de Haagse scene too big to fail, blijkbaar.

Wijsmuller geeft weliswaar aan dat hij het vertrouwen heeft in de veerkracht van het Paard omdat ‘het businessmodel en de bedrijfsvoering dusdanig zijn aangepast’, maar wij zijn toch wel een beetje geschrokken van dit nieuws. Vooralsnog krijgt het Paard het vertrouwen van de gemeente, maar hoe lang nog? Bij de buren in Rotterdam lieten ze hun poppodia gewoon inslapen toen er steeds weer extra geld bij moest. Het is niet bekend hoe groot het gapende financiële gat bij het Paard precies is en hoeveel geld Wijsmuller er straks in wil pompen. Paarddirecteur Majel Blonden liet ons weten geen inhoudelijke reactie te willen geven. 

Het is een zooitje aan de Prinsengracht

Voor wie durft: hier de brief van de wethouder. Met daarin als extra bonusnieuws: gedonder bij Prins27, bij de meeste lezertjes nog wel bekend als het Koorenhuis. Aan de overkant van het Prinsengracht loopt het blijkbaar ook niet zo lekker.

Een luiemensensamenvatting: wethouder niet tevreden met bedrijfsvoering, Raad van Toezicht maakt matig verbeterplan, wethouder nog steeds niet tevreden (‘onvoldoende blijk van ondernemerschap om de toekomstige exploitatie van Prins27 met vertrouwen tegemoet te zien’), Raad van Toezicht stapt op. 

Instant update: enkele uren nadat via dbrmnn het nieuws bekend was geworden, hing Paarddirecteur Majel Blonden aan de lijn bij de collegaatjes van Gerard FM voor wat ‘duiding’. Er blijken twee oorzaken voor de financiële nood te zijn: een gebrekkige controle op de financiën (lijkt ons nou bij uitstek iets voor een directeur, de financiën controleren), en twee langdurig zieken die wel doorbetaald moeten worden (onbegrijpelijk dat dit bedrijfsrisico niet gewoon verzekerd is). Het lijkt ons dat het laatste woord hier nog niet over geschreven is. Enfin, check hier de volledige uitleg van Blonden bij Den Haag FM. 

2 gedachtes over “Paard van Troje in grote problemen, gemeente springt bij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s